Nászajándék és Lakásavató, jegyben jár

2020.10.08

Tudtátok, hogy a Nászajándéknak történelme, sőt jogi története is van?! 

A nászajándék a régi időkben un. különvagyoni jellegű ingóság volt, melyet eljegyzés jeléül vagy a házasságkötés alkalmával a másik házastárstól, ill. ennek rokonától vagy esetleg "idegen" személytől ajándékul kapott. Régi jogunk szerint a nászajándékot a házasságkötés előtt kellett adni és annak a házastárstól vagy rokonától kellett származnia, de a helyi szokásokban e szabályok ilyen mereven rendszerint nem érvényesültek. A nászajándék nemcsak tényleges átadással, hanem ígérettel, felajánlással, "bemondással" is létesült, tehát ilyen esetekben követelhető volt. Ez ma már nem állná meg a helyét, lássuk be. :) 

Az eljegyzési ajándék rendszerint csizmából, ingből, kendőből és gyűrűből, ritkán finomabb tárgyból vagy pénzből állt. A rostapénzt (restapénz, menyasszonytáncpénz) a menyasszonytánc alkalmával gyűjtötték.  

A szokásjog a nászajándékot sok helyen nem különvagyonként, hanem közszerzeményként kezelte; mai jogunk szerint is a házastársak közös vagyonába tartozik, kivéve ha az ajándékozó nyilatkozatából, az ajándék jellegéből vagy egyébként az ajándékozás körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a juttatás csak az egyik házastárs részére történt.

A régi időkben a házasságkötési ajándék jószág, ruhanemű, ágynemű, sőt ingatlan (szőlő, kaszáló, irtásföld stb.) vagy ennek meghatározott időre szóló haszna is lehetett, de leginkább készpénz volt. Általában a lakodalom folyamán adják át, ünnepélyes formában és a megajándékozott köszönetet mond.

Ahogy láthatjátok az idők folyamán mindig is fontos szerepet játszott az "Otthon" az emberek életében.

A hely ahol megpihenhetnek, megnyugodhatnak, fogadhatják barátaikat, családtagjaikat és egy nagyot bulizhatnak!

Esküvő, avagy a Nagy Nap 

Jómagam számos esküvőt szerveztem és bonyolítottam le. Egy pár életében maga az esküvő, amit jelent és amit magával hoz, óriási mérföldkő. Az esküvőre való készülés szinte egy teljes évet vesz igénybe, a megfelelő helyszín felkutatásától, a ruha kiválasztásától kezdve a legapróbb részletekig, még akkor is ha ehhez esküvőszervező segítségét kérik. Ez nem csak időigényes, de ugyanakkor kimerítő is egyben és természetesen, lelkesítő.

Az esküvő napja az ifjú párról kell, hogy szóljon! Ez így is van. Részben. Hiszen a boldogító igen kimondásáig mindenkiben ott él az ismeretlentől és a véglegestől való félelemmel kevert izgalom, mert olyan döntést hoznak meg, mely örökre szól.

Szeressétek egymást, de a szeretetből ne legyen kötelék:
Legyen az inkább hullámzó tenger lelketek partjai között.
Töltsétek meg egymás serlegét, de ne igyatok egyazon serlegből.
Kínáljátok egymást kenyeretekből, de ne ugyanazt a cipót egyétek.
Daloljatok, táncoljatok együtt és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek. Khalil Gibran

A teljes felszabadulást az esküvői vacsora és a buli hozza el. :) Gondolhatnánk! :) De sok esetben a fiatal párnak a fontos az, hogy a meghívott vendégek, barátok, család a lehető legjobban érezze magát. Így picit hátralépnek és mint gondos házigazda lesznek jelen a saját esküvőjükön.

Úgy is mondhatnám, hogy elég melós napjuk van a fiataloknak! :)

"Sajnos", azonban 2020-ban meg kell említsük a Covid által okozott trendváltást, ami a nagyobb létszámú esküvőktől elvezette a házasulandókat a "MINI Esküvő" trendje irányába. A "MINI" esküvőkön az ifjú pár, a tanúk és általában a szűkebb család van jelen. De mindenki szeretné ha a barátai, tágabb családja is élete legnagyobb élményének részese lehessen...


...ezért válaszd Nászajándéknak a Lakásavató Ajándékkártyát! 

Az esküvő a közös élet első összekötője, ahol a pár elindul életük közös útján! 

A második pedig a "új" vagy akár a "meglévő" Közös Otthon!

Ajándékozzatok olyan élményt ami mindenkinek örömet okoz és óriási meglepetést! Lepjétek meg barátaitokat, családtagjaitokat egy lakásavatóbulival, egy házavatóbulival , ahol a házból "Otthon" születik telve szeretettel, barátsággal és a közös nevetéssel!

Adjátok át az Ajándékkártyát és garantált lesz az öröm! 

Keressetek Minket...

ha szeretnétek Örök élménnyel meglepni szeretett barátaitokat, családtagjaitokat és bízzátok ránk a szervezést!

Csodaszép Napokat Kívánunk!

A Lakásavatók

(Bibilográfia: Réső Ensel Sándor: Magyarországi népszokások (Pest, 1866); Fél Edit: A vagyon és tulajdon Martoson (Társadalomtudomány, 1944); Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél (Népr. Közl., 1962). )